Met het grootste gemak

Het is zo’n kreet die lekker bekt. ‘Met het grootste gemak, gooi je het in de afvalbak’. Die zin is waarschijnlijk ooit ontstaan om mensen te bewegen het afval niet achteloos op straat te gooien. Met het grootste gemak!
Met het grootste gemak gebruik je de spullen nog een keertje voor je ze alsnog in de afvalbak gooit. De opdracht ‘wat geef jij deze week een tweede leven’. Een opdracht waarbij ik gelijk dacht aan de schelpjes die ik op het strand vond. Eerst eentje die mooi en gaaf was, toen twee en bij drie schelpen was het hek van de dam en was de tas aan het einde van het grote genieten op het strand vol schelpen. Dit keer zijn het de grote witte schelpen die ik al aan een draadje zie hangen in de tuin. Een tweede leven is geboren.
In de keuken kan ik ook slecht afstand doen van dingen die ik nog een keertje of nog vaker kan gebruiken. Bakjes en potten. Zolang het goed blijft sluiten en ook goed schoon te wassen is zal ik het blijven verzamelen. Het komt ooit weer van pas. Ik heb echt een kelder vol met ‘je weet maar nooit’. Daar moesten we pas hard om lachen. Met die verzamelwoede, ik denk namelijk heel graag in kansen, is het oppassen geblazen. Het moet wel gezellig blijven in huis. Lege eierdozen en yoghurtemmertje zijn de meest favoriete blijvertjes. Ze zijn altijd opnieuw te gebruiken. In de yoghurtemmertjes kun je werkelijk alles stoppen, zelfs voor in de vriezer. En die lege eierdozen, die kan ik heel goed gebruiken bij leuke kinderactiviteiten. Daar passen werkelijk de mooiste schatten in! Of zaadbommen, ja, die doen het prima in een eierdoos. Wollen sokken met een gat erin krijgen een stoppertje zodat ze nog wat langer meegaan en het mooiste wat ik het afgelopen jaar heb gemaakt van een oude spijkerbroek waren twee etuis.


Ook daar weet ik wel raad mee. Een plukje wol, een restje gekleurde draad, wat borduurgaren en een mooie rits, laat mij maar gaan, het wordt geboren onder mijn vingers. Het resultaat is prachtig en de vriendjes die het krijgen zijn er heel erg blij mee. Een tweede leven voor een versleten T-shirt, de poetslap in wording. Een keteltje wat te oud is om water mee te koken is een bloempot geworden. En de mooie potjes met goed sluitende deksels krijgen altijd een herkansing. Lekker jam maken, of heerlijke sapjes, de potjes zijn altijd handig. Op de zolder stond een bureaulamp, ooit op de zolder terecht gekomen omdat er een lampje in zat wat en te veel stroom gebruikte maar ook heel heet werd. Ook daarin staat de tijd niet stil want het is tegenwoordig gemakkelijk om er een koel energiezuinig lampje in te draaien. Alles verdient toch een tweede of derde leven. En kan ik er niets meer mee, dan gaat het een deurtje verder, naar de kringloopwinkel.

Maar in het kader van het tweede leven passen de bijenwasdoek en de broodzakken natuurlijk ook heel goed. Want die gebruik ik telkens opnieuw. Een keertje wassen en weer gebruiken. Fijn dat het kan!

Cradle to Cradle

100 dagen.

Op het moment van lezen duurt het nog 12 dagen. Dan zijn de 100 dagen voorbij. Zoals alle dagen vlogen die 100 dagen ook voorbij. Het zit er bijna op, het 100-100-100 dagen project in Hoogeveen. Alle deelnemers gaan dit samen afsluiten en ik ben wel heel benieuwd naar het uiteindelijke resultaat. Tot nu toe staat de afvalmeter van de deelnemers op 0.6 kg restafval en het totale plaatje landelijk, maar ook in Hoogeveen, op 9 kilo afval. Dan praten we over een gemiddelde storting per week. Ik had vorige week moeten wegen want het restafval werd gehaald. Maar er zat bijna niks in de afvalbak dus we sparen nog 14 dagen langer. Ik ben benieuwd of ik de 500 gram ga halen. Ondertussen is er bij de Gemeente Hoogeveen de discussie gaande over de frequentie van het ophalen van het restafval. Iets wat u en mij aangaat natuurlijk. Wij willen toch allemaal meewerken aan een schonere en betere toekomst. Dat kan toch gemakkelijk in deze tijd. Tegenwoordig is voor iedere grondstof wel iets te bedenken waar het opnieuw voor te gebruiken is. Het cradle to cradle concept (van wieg tot wieg). Je haalt iets uit de bodem, maakt iets, gebruikt het en gaat het dan hergebruiken. Hout wordt papier, wordt karton, wordt gebruik door fabrikant, consument, distributiecentrum, winkelbedrijven, wordt oud-papier en gaat weer terug naar de papierfabriek om opnieuw te gebruiken. Consuminderen en hergebruiken. Als je minder koopt hoef je minder weg te gooien. Afval beter scheiden resulteert in meer grondstoffen om te hergebruiken. Na al die jaren van halen, gebruiken en weggooien, kunnen we nu ook brengen en hergebruiken toevoegen. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat je hier niet aan mee wilt doen. Het is helemaal niet zo erg ingewikkeld, dat heb ik wel gemerkt de afgelopen 88 dagen. Het heeft me aan het denken gezet en ik heb acties ondernomen omdat ik door te leren van anderen zelf anders ben gaan ‘gebruiken’. Minder plastics, vooral dat. Mijn stoffen broodzakken doen het goed, de bakjes die ik meeneem naar de markt en dan vooral de verwonderde blikken ‘Neem je eigen bakjes mee? Ja, zo kan het ook’. En ‘nooit over nagedacht’. Ook dat is een zin die ik steeds weer hoor. Dat is het gewoon, we denken er niet meer over na dat het ook anders kan. ‘We zijn erin gerommeld’ zei iemand die een woord zocht voor de manier waarop wij plastic in ons leven hebben toegelaten zonder er verder over na te denken. Want zeg nu zelf, plastic is reuze handig! Maar dan moeten we er wel goed mee omgaan.

Doet u ook mee? Met grondstoffen scheiden?

Ik hou van mij

‘Hou jij van mij?’
‘Ik hou van mij’
‘Ik hou van jou’
‘Hou jij van mij?’

We zitten aan een tafel waarvan ik denk dat er een bom is ontploft. Een tafel vol levensdingen, lezen, naaien, computeren, naalden, spelden, schaar en lapjes. Een tafel vol. Wij zitten aan die tafel. Zij hangt achterover en vertelt. Ze blaast het op en zwakt het af. Tranen prikken, de lach klinkt luid. Het leven, het vreselijke leven. Nee, het leven is niet vreselijk. Misschien is het soms vreselijk. Het leven is wel ingewikkeld. Ja, dat is het. Gecompliceerd. En wat ook lastig is, al die mensen die iets vinden of zeggen. Vooral als ze iets nooit zelf doen. Dat is ook lastig. Ik vraag naar de voorbeelden. Verrek, ze zijn er, die voorbeelden en ik luister.

Ondertussen zie ik een duif capriolen verzinnen om toch met de dikke kont in het huisje te komen waar misschien nog een graantje te pikken valt. De wind rukt aan de blaadjes van de bomen en in de krentenboom zitten mussen. Ik luister.

Ik luister en ik voel woorden binnenkomen. We hebben een gesprek over energie, over hoe iets werkt en hoe het voelt en waarom wij, zij en ik, moeten leren dat het er niet toe doet. Je bent wie je bent en met alle energie van de wereld ga je dingen die andere mensen wel of niet doen, wel of niet zeggen, niet veranderen. Trouwens, waarom zou je dat willen. Jij hebt een mening, ik heb een mening, zij hebben een mening.

Weet je wat zo fijn is aan die tafel met een bomontploffing, het praat zo lekker weg. Tranen die prikken worden een schaterlach en ach, al die tijdschriften en lapjes stof blijven gelijk. Ze spreken niet tegen, veranderen niet van de plek. Het schept een sfeertje van het mag. Perfect. We hebben het over perfect. Perfect is iets als alles klopt. ‘Maar, zeg ik erbij, het is een schilletje, een laagje. Je prikt er soms zo doorheen en dan is het net zo gewoon als de rest’. Daarbij kan gewoon ook heel bijzonder zijn en dat hoeft weer niet perfect te zijn.
‘Laat los, zeg ik. Laat dat los en wees tevreden met wie je bent en waar je voor staat’.

Het gaat over dood en leven, over ‘wonder woman’ en feminisme, het gaat over welzijn, welbevinden en aarden. Het gaat over 5 jaar, 10 jaar, 15 jaar terug. Het gaat over toekomst, verder vooruit kijken en plannen maken.

Uiteindelijk gaat het over het leven. Mijn leven, jou leven, haar leven, zijn leven. Ons leven. Het leven van al die zandkorrels die familie zijn en die, ook al zijn ze allemaal verschillend, zo ongelofelijk blij zijn met elkaar. Dat je mag zijn wie je bent en dat je niet hoeft te oordelen.

‘Ik hou van jou!’
‘Hou jij van mij?’
‘Ik hou van mij!’
‘Ik hou van jou!’

Het leven

Vanmorgen scheen de zon, was het heerlijk weer en werd ik uitgerust wakker. Als je wakker wordt en je voelt je fit dan heb je voldoende slaap gehad. Ben je niet fit? Ga dan rustig nog even slapen. Het is een gegeven! Een feit.
Ik voel me fit en doe de dingen die bij mijn leven horen. Ik schreef eerst ‘die bij het leven horen’, maar die vanzelfsprekendheid is niet normaal. Dat is een aanname die we in de rijke Westerse wereld gewoon bezigen. Alsof de hele wereld ’s morgens wakker word en denkt ‘ha, ik ga plassen, wassen, aankleden, ontbijten.’

Op heel veel plekken in de wereld is dat dus gewoon niet zo. Amnesty schreeuwt niet voor niets zo hard dat er op steeds meer plekken op onze aardbol mensenrechten worden geschonden.
Eigenlijk doet Groenlinks dat ook maar wie krijgt er dan een draai om de oren? Juist, het zelfde Groenlinks omdat ze opkomt voor mensen. En ik, ik stap uitgerust uit bed. Misschien is de halve wereld wel jaloers op mijn leven.

Een leven dat bijna een jaar geleden aan een zijden draadje hing. Als ik het verhaal van vorig jaar teruglees, als ik de verhalen bij elkaar optel over de hartoperaties en complicaties dan was het een zijden draadje. Ik had vertrouwen, blind vertrouwen. En ik heb alle geluk, in dit land met deze zorg, in dit land met alle kennis. Ik heb alle geluk van de wereld in mijn huidige leven. Als ze tegen mij zeggen ‘je hebt het verdiend’ dat denk ik ‘ik niet alleen, de hele wereld verdient het’. Dat is wat in de politiek ook speelt. Heel erg speelt. En de mensen die het moeten uitvoeren zijn mensen die gewoon mensen zijn zoals jij en ik. Ja, ze hebben geleerd om iets neer te zetten maar uiteindelijk gaan zij ook slapen omdat het lampje uitgaat en als ze wakker worden en niet uitgerust zijn gaan ze niet nog even rustig slapen maar gaan ze aan het werk. Mensen doen dat!

Vanmorgen schijnt de zon, de duiven zitten in de krentenboom, te glanzen in de zon. Merel, mus, spreeuw, allemaal zitten ze in de krentenboom. Koolmees pa en moe vliegen af en aan om het kroost te voeren. Een tweede legsel moet ervoor zorgen dat er nog wat jongen groot worden. Het is een gekakel in het nest naast het slaapkamerraam. Ik hou van die geluiden, de geluiden van de zomer. De vogels die mij ’s morgens bij het eerste licht toch wel wakker tetteren. ‘Vroege vogel, ik hou ervan maar slaap toch nog even verder.’

Ik heb vanmorgen mijn trouwjurk uit de kast gehaald. Het zal ongeveer deze tijd geweest zijn dat ik in mijn uppie op zoek ging naar de trouwjurk die ik wilde dragen op 8 juli 1977. Die trouwjurk is van alle tijden en ik pas hem nog. Hij ruikt naar 40 jaar kast maar hij past. Als ik sterf wil ik mijn trouwjurk dragen, dat besluit ik nu, dat schrijf ik hier. Dat is wat ik wil. Niet nu sterven maar als het zover is, dan wil ik mijn trouwjurk dragen. De jurk staat symbool voor leven in liefde. En nee, ik ben niet sentimenteel nu, ik ben blij en dankbaar. Want dat past bij mijn leven momenteel.

Dankbaar met mijn leven, mijn lief, mijn kinderen en kleinkinderen. Dankbaar dat we 13 jaar hebben kunnen genieten van onze trouwe viervoeter Twist. Iedereen vraagt er naar. ‘Hoe is het’. En ik kan alleen maar zeggen dat het stil is. Gewoon overal. Als er iets op de grond valt, als ik naar de keuken loop stapt Twist niet uit de mand achter mij aan, als ik de kamer in loop dan is daar niet meer de mand waar Twist in ligt te slapen. Iets wat hij de afgelopen maanden heel veel deed. Eindeloos slapen, diepe slaap. Of wakker en drentelen en piepen en drentelen en zijn draai niet kunnen vinden. Van binnen naar buiten en weer terug, liggen en weer drentelen. Piepen zodra er iemand de kamer verliet. Niet wetende dat diegene wel weer terug kwam. Kwispelen. Dat stuk over kwispelen, hij kwispelt. Niet de hele dag maar heel vaak. En dat doet pijn maar tegelijk weet ik dat het goed is. Hij heeft een mooi leven gehad en ik denk aan die mooie momenten die iedereen met hem had. Iedereen was blij met Twist. En iedereen heeft verdriet om Twist…… omdat hij kwispelt.

Het leven……..

“Als ik net in slaap ben gevallen, word ik de hele tijd wakker, en dat is waarom je moet huilen. Kwispel, kwispel, kwispel.

Ik bewaar hem in mijn hart

Lieve hondenvrienden,

Ik wil nog even jullie aandacht. Een dag of wat geleden las mijn baas een stukje voor wat ergens op internet stond en dat sprak mij aan. Ik wil dat graag met jullie delen.
Vanaf vandaag ben ik niet meer aanwezig zoals jullie mij bijna 13 jaar hebben meegemaakt (mijn eerste jaar heb ik ergens anders doorgebracht maar daar wil ik het echt niet meer over hebben) maar ik ben ook niet dood want honden gaan nooit dood. Honden weten niet hoe dat moet. Ze worden moe, en erg oud, en hun botten doen pijn. Maar ze gaan niet dood. Als ze dood zouden gaan, dan zouden ze niet altijd een wandeling willen maken, ze willen zelfs nog wandelen wanneer hun oude botten zeggen: “Nee, nee. Geen goed idee. Laten we niet gaan wandelen.” Nee hoor, honden willen altijd een wandeling maken of zelfs wel rennen ook, al kan het eigenlijk niet meer. Zelfs tot de dag dat hun verouderde pezen er voor zorgen dat ze af en toe spontaan omvallen. Zo zijn honden. Honden wandelen, altijd!

Het is niet zo dat ik jullie gezelschap niet wil. In tegendeel, een wandeling met jullie is het einde. Als baas, logeerbaas of wandelbaas zijn jullie de symfonie van geuren die de wereld vormen. Kattenpoep, een markering van een andere hond, een rottend kippenbotje en jij. Dat maakt mijn wereld perfect, en in een perfecte wereld is er geen ruimte voor de dood.

Honden kunnen wel erg slaperig worden. Dat is het, snap je. Dat leren ze jullie niet op die luxe universiteiten, waar ze van alles uitleggen over economie. Ze weten zo veel, dat ze vergeten zijn dat honden nooit dood gaan. Dat is eigenlijk erg jammer. Honden hebben zo veel te bieden en mensen praten te veel.

Als je denkt dat ik overleden ben, is het eigenlijk dat ik in slaap gevallen ben in je hart. En tijdens het in slaap vallen, kwispel ik heel hard met mijn staart, snap je, en daarom doet je borst zo’n pijn en moet je huilen. Wie zou niet huilen met een gelukkige hond in zijn borst die zijn staart heen en weer kwispelt. Au! Bam, bam, bam, bam, bam, dat doet pijn. Maar ik kwispel alleen als ik wakker word. Dat is het moment waarop ik zeg: “Bedankt baas, bedankt al mijn lieve mensenvrienden! Bedankt voor de warme plek om te slapen, de vele wandelingen, de logeerpartijen en al die andere mooie herinneringen, ik blijf altijd in jullie hart, de beste plek.
“Als ik net in slaap ben gevallen, word ik de hele tijd wakker, en dat is waarom je moet huilen. Kwispel, kwispel, kwispel. Na een tijdje slaap ik meer (besef dat een hond moment niet hetzelfde is als een mens moment. Je neemt mij mee voor een wandeling en dat is voor mij een dag vol avontuur in een uur. Dan kom ik weer thuis en duurt het voor jou een dag, maar voor mij als hond een hele week, voordat er weer een wandeling is. Daarom houden wij honden zo van wandelen).

Oké, zoals ik al zei, ik val in slaap in jullie hart, en als ik wakker word dan kwispel ik met mijn staart. Na een aantal hondenjaren, slaap ik langer achter elkaar, net als jullie. Ik ben mijn hele leven een goede hond geweest, dat weten jullie allemaal. Het is best vermoeiend om altijd een goede hond te zijn, vooral als je oud wordt en je botten pijn doen en je op je gezicht valt en je eigenlijk niet meer tot het park wil wachten met poepen maar je het toch probeert op te houden, omdat je nu eenmaal een goede hond bent. Dus besef, nadat ik in jullie hart ben gaan slapen, zal ik steeds langer en langer slapen. Maar laat je niet voor de gek houden.

Ik ben niet “dood”. Dat bestaat niet, echt niet. Ik slaap in jullie hart, en wordt wakker, meestal op momenten dat je het niet verwacht. Want zo ben ik nu eenmaal. Ik vind het erg voor mensen die geen slapende hond in hun hart hebben. Die hebben zo veel gemist.

Maak wat van jullie leven, bedankt voor al de fijne jaren die ik met jullie had. Ik woon voortaan in jullie hart.

Stevige poot,
Twist

Duurzaam consumptiepatroon

Toen ik geboren werd en opgroeide op de boerderij aan de rand van een klein dorpje in Drenthe was er niemand die nadacht over een duurzaam consumptiepatroon. We waren op de boerderij redelijk zelfvoorzienend. Van wat ik mij herinner, de slagroom op het toetje kwam zo af en toe ook van de melk die de koeien produceerden. Dat afgeroomde melk minder geld in het laatje bracht had ik destijds niet door, dat kwam later pas. Vlees van het slachtvee, melk en eieren voor verkoop en eigen consumptie. Ingemaakte groenten voor de winter in de kelder. Brood, het werd wel zelf gebakken maar of dat altijd zo was weet ik weer niet. Als puber ging ik zelf op zoek naar spullen voor bijvoorbeeld persoonlijke verzorging, het pad vanaf de boerderij ging nu eenmaal verder. Alles stond in het teken van ontdekken. Roken was nog heel gewoon en van zwerfafval of plasticsoep lag nog niemand wakker. Alles kwam zoals het kwam en het werd allemaal als positief ontvangen. Ik groeide op en leefde mee in de welvaart van het land. Voor alles was een oplossing en was die er niet dan werd ter plekke eentje bedacht. De wereld verscheen aan mijn voeten en alles werd langzaamaan bereikbaar. Met de komst van de t.v kwam wereldnieuws dichterbij, met de komst van internet waren alle grenzen verdwenen zo leek het. Langzaam kwam het bij mij binnen, zo heel langzaam. ‘Gaat dit wel goed zo? En zo ja, hoe lang dan nog?’ Autoloze zondagen, roken waar een vloek op kwam te rusten, zwerfafval, gif in de lucht, water, bodem. Van die dingen die je niet kunt zien maar er wel zijn. En wil ik dat? Heeft ooit iemand aan mij gevraagd of ik dit wil? Langzaam, heel langzaam kwam het besef en inmiddels, al zoveel jaren verder, kan ik niet meer zeggen dat ik het niet wist. Zoals de president van Amerika momenteel doet. Ja, je kunt het wel ontkennen maar daardoor verdwijnt het niet. De wereld is aan het veranderen en ik verander mee. Bewuster leven, duurzamer. Soms voel ik me ineens schuldig naar de Aarde omdat ik iets koop wat eigenlijk niet meer kan. Omdat ik weet dat het misschien ook wel anders kan. Het is soms ook zo lastig om in dit rijke leven waarin we met sommige dingen zo zijn doorgeslagen weer een weg terug te vinden. Ik hou niet van het rigoreus ontspullen. Of van het minimaliseren. Ja, ik wil het wel, maar ik zie in zoveel dingen nog zoveel kansen en weg is weg. Ik moet daarin een weg vinden. Zoals ik ook probeer bij het boodschappen doen of in het huishouden. Niet denken dat ik alles al uitgevonden heb, ik leer iedere dag. Ik stel mezelf vaak de vraag ‘Hoe leef ik, hoe verantwoord ga ik om met de Aarde, wat geef ik door aan de volgende generatie. Ik kan niet meer doen alsof de consumptie- en wegwerpmaatschappij normaal is. Dat is het namelijk niet.

Gisteren bij de kaasboer had ik een prachtig moment. De kaasboer pakte de kaas die ik wilde in mijn meegebrachte bijenwasdoek en hij betaalde mij de doeken die ik twee weken geleden had gebracht om eens te kijken of het ook iets was om te verkopen aan de kraam. Nu was het van mij een soort van promotie geweest, kijk maar en als het lukt maken we een dealtje. Hij betaalde mij de doeken en vertelde dat ze het wel een heel goed idee vinden maar dat ze niet weten of de consument hierop zit te wachten. ‘Ik luister even mee, zei een mevrouw die stond te wachten, ik wil graag meer weten over de doeken. Waar koop ik die, hoe kom ik eraan.’ Ik leg het allemaal uit. En ik zeg dus tegen de kaasboer, ‘Er is zeker belangstelling voor, het bewijs hoor je hier.’  ‘Ja, het is zeker beter dan al dat plastic’, zei hij. ‘Hoe zijn we hier in vredesnaam toch in beland dat we denken dat alles in plastic moet.’

‘Ja, zegt een man die ook staat te wachten, hoe komen we erbij, hoe komen we aan al die verpakkingen. De verpakkingsindustrie is oppermachtig. We zijn er in gerommeld! We zijn ingepakt’.

Mijn duurzame consumptiepatroon kan nog heel wat beter maar ik doe mijn best!

Digitaal voedsel

Rode roosjes, korenbloemen en margrieten…

We zijn weer thuis, de wasmachine draait. Bijna 10 volle zonovergoten dagen weggeweest en nu weer thuis. Eerst met het hele gezin bij elkaar en daarna, toen iedereen weer aan het werk was of naar school ging was de tijd voor onszelf. Allereerst de stilte die haast pijn deed aan de oren. Ineens was er niets anders te horen dan de vogels. Niet eens het ruizen van de wind in de bomen, die wind was er nauwelijks. Op zo’n moment mis ik alle kinderen en realiseer ik me de enorme rijkdom die we hebben. Ik ben dankbaar voor alles.

‘Wat gaan we morgen doen’, is standaard de vraag die wel elkaar stellen aan het einde van de dag. En dan maken we een plan om er aan de einde van de volgende dag achter te komen dat het niet werkt. We maken van iedere planning om ergens naar toe te gaan helemaal niks. Willen we naar Ecomare, stranden we op een heel mooi duinpad en dwalen zo weer een paar uur rond. Willen we naar de markt in Den Burg… is die al op maandag geweest. Willen we naar de Slufter, stranden we bij de vrijwillige vogelwachters in de Geul om even later met de voeten door het water van de zee op het verste puntje van de Hors te lopen. We zien vlak voor onze neus een bruine kiekendief een fazantengezinnetje belagen. Alarm, maar prachtig om te zien. Of we staan ineens tussen de orchideeën, middenin het duingebied of zomaar mooie fietspaadjes. We slingeren door het landschap en ik zal maar niet vertellen hoe vaak ik heb geroepen dat ik verliefd ben op de bermen. Veel te vaak waarschijnlijk. De bedwelmende geur van duizenden duinroosjes, het prachtige geel van de moerasandijvie, klaprozen, korenbloemen, margrieten…

’40 Jaar geleden had ik die in mijn haar’, zei ik tegen mijn lief. ‘Weet je het nog?’

 

 

Lekker bezig!

‘Druk, ja druk. Jij hebt het druk, toch?’
‘Zullen we afspreken dat ik lekker bezig ben’

Vooral dat, ik ben lekker bezig. Met 100 en nog meer dingen. Het ene is nog niet af of het andere is al begonnen.
Zo was ik pas ‘iets’ aan het maken voor een tweeling. Otto en Gijs. Twee boefies eerst klas die een cadeautje krijgen. En ik mocht het maken. Dat ik dat mocht maken komt niet uit de lucht vallen natuurlijk. Met mijn ‘grote mond’ zeg ik ‘oh, leuk, dat wil ik wel maken’.
Waarvan akte!!

Ik krijg een tekening en kleurenschema en ga aan het prutsen. Ik kan het ook echt niet anders noemen want er staat niets vast. Dus ik kan toepassen wat ik wil. Het moet wel ‘Gijs en Otto proof’ worden, die twee zijn nogal van de ‘kan het kapot, dan gaat het kapot!’

Een oude spijkerbroek wordt opgeofferd, en Gijs wordt onder mijn handen gevormd. Daarna Otto en dan Mik. Mik is onderdeel uit het leven van de tweeling. Mik wordt geboren. Eindelijk is er eentje af. Maar….. het is een tweeling.

Ik begin aan de tweede. Meestal krijg ik dan het gevoel dat het lopende band werk is, dus ik doe het anders. Ik doe het andersom. Dan is het geen lopende band werk en ik houd er zin in. Mik ernaast, naam erbij. Rits erin. Op de post! Klaar.

Ondertussen, tussen Gijs en Otto door kwamen Nick en Noël regelmatig over de vloer. ‘Wat wordt dat oma?’

‘Een etui’.
‘Ik wil ook wel een etui’.
‘Ik ook’, zei de ander.
‘Maak maar een tekening’, zei ik. ‘Een tekening die jij op je etui wilt hebben’.
Dus maakten ze een tekening. En kreeg ik er een kleurenschema bij.

Zaterdag 6 mei kwam grootzoon eens even informeren, ‘hoe is het met mijn etui, is die al af?’

‘Heeft iemand een idee waar je toverballen kunt kopen?

Waar in huis ontstaat jouw afval?

De vierde week staat in het teken van ‘waar in huis ontstaat jouw afval?’ Dat is heel simpel: in de keuken. Daar komt alles samen en wordt het gelijk doorgesluisd naar de plekken waar het in opslag gaat. Oud papier in de bijkeuken, plastic direct in de container buiten, glas en spul voor de milieustraat in de schuur, groenafval in de compostbak en het restafval in de afvalbak.

En die afvalbak, die is veel te groot voor de driehonderd gram restafval die de afgelopen twee weken is verzameld. In de container buiten ligt ook een bodempje afval van het opruimen en klussen in huis. Beetje schilderen en schoonmaken en hier en daar wat vervangen. Dat geeft dus net iets meer afval. En nog altijd houden wij ons bezig met de vraag: waar hoort dit bij?

Afval verminderen tijdens de boodschappen
Wanneer ik bij de bakker sta, ontstaan er een mooie disucussies over de broodzakken die ik zelf meeneem. En bij de kaasboer kijken ze niet meer vreemd op van de bijenwasdoek die ik aanbied om de kaas in te verpakken, of van de bakjes (die lekker stapelen in de kast) die uit mijn tas komen voor noten en andere etenswaren. Het werkt goed.

“Hoe gaat het, lukt het een beetje?” Ik word aangesproken als ik op de fiets wil stappen na de boodschappen. “Ik zag je op tv en ben wel benieuwd hoe het nu gaat.” Een gesprek is zo gemaakt en helemaal als er nog iemand aankomt lopen die ook van het project weet. Dat het niet best is met afval, daar zijn we het over eens.

Gewoontes veranderen
Niet alleen tijdens het boodschappen heb ik de nodige aanpassingen gedaan, ook in huis moest ik mijn gewoontes veranderen. In de keuken gebruikte ik lange tijd plastic- en aluminiumfolie om dingen in te verpakken of mee af te dekken. Ook daar moest ik over nadenken. Afval minderen dat is kritisch zijn en goed nadenken. Hoe het anders kan? Er zijn siliconendeksels in alles kleuren en maten. Ze sluiten luchtdicht af, kunnen in de oven en zijn superhandig. Dit alles scheelt ook weer in de afvalstroom.

Zoals we nu bezig zijn, zo willen we leven. Bijna zonder afval, het voelt heel goed. We hebben nu drie afvalbakken in huis. Ik weet nu al dat wanneer de afvalbak in de keuken kapot gaat, hij niet meer vervangen wordt.

De volgende opdracht
Ik blijf erbij: wat je niet mee naar huis neemt, hoef je ook niet weg te gooien. De klant kiest, de ondernemer gaat mee in die keuze. Ik kijk dan ook uit naar de volgende opdracht: Welke winkelier werkt al goed mee om afval te voorkomen.