Heb je nog van die dingetjes…

Kleinzoon probeerde mij iets aan het verstand te brengen. Dat valt voorwaar niet mee, mijn hoofd weet een heleboel te onthouden maar als ik een cryptische omschrijving moet begrijpen gaat het mis.
Het ging over krullen en stokjes uit de tuin. Geen lampje ging er branden.
‘Help Nick, waar heeft Noël het over’.
Echt, briljant, samen komen we eruit.
Een week geleden had ik ze laten zien wat er gebeurd met steeltjes van de paardenbloem als je die water legt.
Die bloeien overal bij mij in de tuin dus dat is gemakkelijk. Ik pluk de bloemen met lange steeltjes en maak die open met de vinger zodat er lange stukjes steel tevoorschijn komen. Die leg ik in water……

127 - 7 mei

De rest gaat vanzelf.

En dat wilde kleinzoon duidelijk maken! Daar had hij wil zin in.
Oudste kleinzoon zei ‘ik weet wat je wilt oma’, toen ik zei dat het buiten mooi weer was…..

Hij wilde iets anders dan oma. En dat is ook goed.

Speenkruid

Blaadjes, blaadjes, blaadjes. Ineens is de bodem niet meer bruin van de blaadjes maar groen van de blaadjes. Ze prikken dwars door het oude bruine blad heen en er ontstaat een groene bodem. Prachtig om te zien. Blaadjes van het speenkruid ….  en dan valt mijn oog op het bloempje van de Lamium purpureum… oftewel de paarse dovenetel. Het is voorjaar! Op beschutte plekjes barst het frisse groen de grond uit, nog even en de eerste speenkruidbloempjes bloeien. Eigenlijk moet je voor dat de speenkruid gaat bloeien de blaadjes plukken om er een salade van de maken… vooral als je last van aambeien hebt.

65 - 6 mrt

De paarse dovenetel hoef je niet te eten hoor.. daar zijn vooral de wilde bijen dol op. Andoornbij, gewone sachembij, goudenmetselbij, kattenkruidbij en de grote wolbij zoeken de paarse dovenetel. Let maar eens op welke bijen er voorbij komen dit weekend, het wordt mooi weer, het wordt lente

Van hot naar her dag

Gisteravond na wie is de Mol viel ik in een diepe slaap en droomde nergens over. Ook niet over mijn mol. Niet over de zon, de lente of een rat. Ik sliep. En werd voor de wekker wakker en begon te dromen. Over een rustige dag.
De zon kwam er al vroeg bij kijken en ik werd na mijn ontbijtje in beslag genomen door iets tot ik echt wakker schrok en binnen twee tellen op de fiets zat. De kapper, ik heb een afspraak! Net op tijd kwam ik binnen voor de knipbeurt. Dat was werkelijk hoogste tijd want er zat geen model meer in. Dankbaar stap ik weer op de fiets, dat voelt al gelijk een stuk beter. Ik fiets door naar de zaak waar een foto wacht om opgehaald te worden. Ik heb die in laten lijsten en vandaag komt die in de expositie ruimte te hangen. Er hangt al eentje… nu hangen er dus twee. Kom maar kijken in het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Ruinen. Na deze actie eens met de was bezig… zal ik het buiten hangen?
Zo gezegd, zo gedaan. De was aan de lijn en ik aan de boterham.
Op de fiets en onverrichte zake weer thuis komen. Voor de gesloten deur staan als je het niet verwacht is echt wel vaag op de vrijdagmiddag. Dan in de auto om de lijst met poster weg te brengen. Zonnebril op, je raad het al. Heerlijk weer. Zo heerlijk dat ik onderweg nog even moet stoppen voor de prachtige luchten, de zon en de stralen. Thuis maar weer verder met de was, de zaken regelen voor de workshop die over 4 weken begint en vooral veel dingen doen op internet om iedereen in beweging te krijgen. Stemmen mensen, stemmen op de Drentse Pluk van de Pettefletprijs. Pluk voor een Torteltuin in Hoogeveen. Lekker eten en dan weer aan de slag met foto’s en andere zaken. Naar het station, dochter ophalen en gelijk wegbrengen. Hallo, dag… tot morgen, lekker slapen….

58 - 27 feb

Dromen over lente, blauwe druifjes, sneeuwklokjes, krokusjes, wapperde was en zonnestralen. Doe mij morgen nog zo’n dag.

“Van hot naar her dag” verder lezen

Vandaag is rood….

De kleur van de liefde. Maar ook van mijn trui en mijn schoenen. Ik heb zin in rood vandaag. Mijn moeder is jarig en wordt 83 jaar. Ik blij dat ze nog geen 84 is geworden… want dat dacht ik en dat dacht ik verkeerd. Ik werd gelijk gecorrigeerd. Het is per slot een jaar verschil en op die leeftijd doet het er toe. Trouwens, eerlijk is eerlijk. Ik wil ook niet ineens een jaar ouder zijn dan de werkelijkheid geeft dan. Feestje! 83 jaar, hieperdepiep!

Ik deed een boodschapje bij de drogist en op de schaaltjes lagen de rode hartjes mij toe te lachen. Ik kreeg de neiging om om ze te herschikken, hartjes van het onderste schaaltje op het bovenste te leggen en dan een foto te maken…
Ze vertelde dat deze chocolade hartjes voor een paar cent bij …. te koop zijn. Ik weet al niet meer welke winkel. Maar daar gaat het niet om. Ik hoef ze niet. Ik maak alleen een foto en vandaag is rood!

38 - 7 feb

En als het vandaag rood is dan kom ik rode dingen tegen. Gaat vanzelf.

“Vandaag is rood….” verder lezen

Groen Drenthe Werkt

Groen Drenthe Werkt is de slogan waarmee de groene organisaties in Drenthe aandacht gaan vragen voor de provinciale verkiezingen. Zij roepen iedereen op om deze nieuwe bestuurders te inspireren tot een groen bestuursprogramma. En om dit kracht bij te zetten gaan we aan de brei. We breien een trui voor een huis en jij mag meedoen! Alle Drentse huizen een warme trui

37 - 6 feb

Judith Boekel heeft de foto gemaakt vandaag. Zij is de drijvende kracht achter deze brei-in.

“Groen Drenthe Werkt” verder lezen

Binnen twee tellen

Binnen twee tellen zijn ze bij het ven en gaan de voetjes voorzichtig over de rand. Het ijs wiebelt dat zie je zo. Ze proberen het nog een keertje en duiken dan met het hoofd naar voren en de handen gaan richting ijs… krak, kapot.
Ze zijn niet de eerste die lekker met het dunne laagje ijs speelt, overal zie je de restanten van een leuke tijd. Jongste pakt en stuk ijs en likt eraan. ‘mmmmm… ijs’. Goed, ik weet het wel, ik liep graag met een ijspegel in de hand en dan was het niet de bedoeling dat het zou breken, nee, ik likte eraan. Soms bleef het bijna aan mijn tong vastzitten. Misschien was ik net zo oud als zij nu. Ik weet zeker dat ik dat later ook nog wel deed. De smaak van bevroren natuurijs, de smaak van een pegel. Die is bijzonder, die is uniek. Daar kan geen ijsje tegenop!
Dus jongste kleinzoon likt aan ijs uit het ven en grootzoon begint te gillen, ‘ah, dat is vergif, dat moet je niet doen, dat is vergif’. Ik schrik er bijna van. ‘Vergif, vraag ik, hoezo vergif, wat leeft er in dit water? en zijn die dan ook vergiftigd?’. Ik zie hem denken. Waterbeestjes leven er…. zijn denkhoofd gaat verder. Ik weet wel zeker dat hij nu zichzelf met een schepnetje langs de kant ziet staan, in zijn bakje waar eerst water in moest zitten allemaal beestjes uit het water. En heel veel slakken, die waren toen ook in. Toen het zomer was.
Hij is eruit, grootzoon heeft zelf verzonnen hoe het zit. En dat zijn verhaal niet klopt. Dus hij wil ook ijs proeven en zo gaat dat.

35 - 4 feb

“Binnen twee tellen” verder lezen