Zo wit als ……

IJzelvrij en straatschaatsen zijn in 2016 al helemaal ingeburgerd in het noorden van het land. De rest van het land had het nakijken, wij glibberden en gleden de eerst week van januari door de straten. Koning Winter hield ons in een ijzige greep, dansende elektriciteitsmasten en code rood. Pak aan, het is winter. Het duurde niet lang, net lang genoeg tot het warm water begon te regenen. Althans, daar leek het op. Het verdween als sneeuw voor de zon. Iedereen erop uit! Dan zie je hoe kwetsbaar je bent, het brood is op, de verse groenten of de zuivel. Er moest ingekocht worden en ‘een voorraadje aangelegd’, zo zei de weerman, er komt een nieuwe periode van winterweer aan’.
Ik vind winter mooi, echt fijn. Heerlijk binnen, lekker warm, wat vogeltjes kijken die van het lekkers in de tuin snoepen. Vogels tellen voor de jaarlijkse vogeltelling. Meer dan 26 mussen in de tuin, snoepend van de zaadjes of een likje pindakaas. Ekster, roodborst, vink en koolmees. Kauwtjes, tortels en de duiven, allemaal eten ze mee en ik tel en geef die telling door. Het is een komen en gaan, heerlijk toch die vrijheid in het vogelleven. Alle tuinen langs en overal een hapje halen. Geen kopzorg over een lege broodtrommel of koelkast. Wat een leven. Alhoewel, het was een slagveld in de tuin een tijdje terug. Dan begin je toch echt achter je oor te krabben, vogel zijn is ook niet alles. De sperwer had toegeslagen. Koolmees was het slachtoffer en hoe toepasselijk, de moord was gepleegd op het hakblok om het hout te kloven. Beelddenkers lezen nu niet verder, dit is teveel. Laten we Koning Winter er maar eens een laagje overheen laten leggen. Er kwam sneeuw en sneeuw bedekt alles. Lelijke dingen, zwerfvuil, hondenpoep, afval van het siervuurwerk wat echt nog overal ligt…. Sneeuw maakt je blij! Want het is schoon, schoon maakt je blij, want het is fris. Dat het glibberig kan zijn nemen we voor lief en weer trekken we er massaal op uit. Niet om een voorraadje eten aan te leggen maar om een voorraadje zon op de bol op te slaan, mooie beelden vast te leggen, te genieten! Koning Winter is aanwezig en wij genieten ervan, genieten met volle teugen want het is snel genoeg weer grauw en grijs. Trouwens, als de sneeuwpret voorbij is zullen we dan samen eens de rommel opruimen die overal in de natuur ligt? Zo jammer dat!

krant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *