100-100-100

Nog een dikke maand en dan gaat het project 100-100-100 in mijn woonplaats van start. 100 gezinnen, 100 dagen, 100% (rest)afvalvrij. Nog een dikke maand kan ik verzinnen wat ik er nu al aan kan doen. Minder afval van alles. Al jaren lees ik erover. Het zijn vooral vrouwen die zich hiermee bezig houden, tenminste dat denk ik. Ik zie weinig mannen schrijven over minder afval. Maar vrouwen daarentegen zijn er best druk mee. Die bedenken de meest leuke dingen om met nog minder afval thuis te komen. Want minder afval mee naar huis nemen betekent ook dat de afvalbakken minder snel vol raken. Vanaf het begin dat ik me aangemeld heb denk ik er al over na. Wat kan anders, alweer meisjes die het verzinnen. Ik denk na en weet zeker dat ik nog meer na ga denken en lezen.

Wat heb al geleerd in de afgelopen jaren.
Makkie, ik haal de groentetas met biologische groente en biologisch fruit. Allemaal in een papieren tas die ik altijd keurig opvouw en als er een stapeltje ligt neem ik het weer mee zodat ze niet iedere keer een nieuw tasje voor mij hoeven te pakken. Ik kan vast wel 10 x met een tasje doen! Oh, en in de groentetas geen plastic. Lukt niet altijd want taugé of kiemgroenten in een papiertje, het lijkt nog niet te kunnen. Na jaren gebruik van wasmiddel uit een plasticfles ben ik weer terug bij de grote kartonnen verpakkingen met waspoeder. Mijn ervaringen met de vloeibare wasmiddelen, ik vind ze steeds viezer in de wasmachine en ook al worden de verpakkingen steeds kleiner en hoef je steeds minder te gebruiken, het wordt duurder en duurder en ook al zoek ik de meest geschikte soort om het milieu te sparen, het werkt niet meer. Ik ben er klaar mee. Dus, wasmiddel uit een karton. Wat dat gaat worden moet ik nog verder uitzoeken. Het milieu sparen kan hier ook mee. Op alle vlakken, lees maar verder via de link.
Brood, ook zoiets. Dat wordt hier in het gezin goed gegeten en wat overblijft.. plastic. Ook dat kan anders en gaan we proberen. Ongesneden brood mee naar huis nemen, het blijft langer vers en de verpakking… die kan ik zelf maken! Misschien maak ik er wel 50 en wil jij er ook twee!
Waxinelichtjes, wat overblijft, een aluminium cupje. Toch kan het anders! Want veel mensen hebben zich het hoofd al over gebroken (niet letterlijk hoor)
Wattenstaafjes, ook zoiets. In ieder huishouden wel te vinden en werkelijk, als je daarover gaat lezen kom je de meest bizarre dingen tegen. Dat mensen ze dus in het toilet kieperen na gebruik. Sorry hoor, het gaat mij al snel te ver, en in dit geval zou ik de mens erachteraan spoelen. Zoiets verzin je toch niet.
Maar ook hier is al heel lang over nagedacht, het is natuurlijk al jaren een ding en het ding wordt steeds groter omdat we allemaal bewust worden van het feit dat het zo niet langer kan. Wattenstaafjes in huis halen. Nee, ik heb geen aandelen, maar er zijn dus wel mogelijkheden om het anders te doen. Ze zijn er! En dan nog eens ‘wat je niet in huis haalt, hoef je ook niet weg te gooien’. Trouwens, als we allemaal bedenken dat we bepaalde dingen niet meer kopen omdat het domweg slecht is voor het milieu, dan gaat degene die het maakt ook eens achter de oren krabben. We hoeven echt niet altijd dat te pakken wat vooraan in de schappen ligt, we mogen heel goed nadenken! De consument is de koning.

We kregen het in het gezin over chips… en koffie (Ik zie dan de verpakkingen… dat snap je al)

Eigenlijk heb ik heel veel zin om met een groep mensen aan de slag te gaan en zo te kijken wat nog beter kan. Lijkt me de uitdaging meer dan waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *