100-100-100 project

De afgelopen 2 weken stonden hier in huis in het teken van ‘minder afval’. Al weken daarvoor stond het in het teken van afval maar dan nog zonder opdrachten en zonder ‘verplichtingen’. Maar sinds 3 april is het menens en ik schrijf in die week een eerste stukje voor Drenthe in Transitie en dat zal ik de komende weken blijven doen. In de eerste week werd er gebeld door rtvDrenthe met de vraag of ze me mogen volgen als ik winkel. Ik schrik niet snel van vragen, nu ook niet, ik vind het wel een uitdaging. Want hoe winkel ik eigenlijk. Ik denk er niet echt over na. Wekelijks doe ik boodschappen, grootgrutter zaken bij de AH, de biologische groente en fruittas wordt op de donderdag bezorgd bij de kinderboerderij 4 kilometer verderop, de markt is er op donderdag en zaterdag en de hoofdstraat om de hoek met verschillende bakkers. Hoe winkel ik. Ik haal bij de AH dus van alles wat het leven aangenaam maakt en let heel erg op de verpakking. Mijn eigen zakjes voor losse broodjes en de netjes voor fruit. Als ik het daar al haal tenminste. In de afgelopen weken zie ik dat ik minder spullen haal bij de AH en meer op de markt. Dat zijn van die dingen die in het systeem zaten en door allerlei bezigheden op de zaterdag of donderdag weer uit het systeem zijn verdwenen. Dan is het gemakkelijk om alles op 1 plek te halen en niet meer tijd kwijt te zijn aan winkelen. Systemen waar ik dus in werk. Drukke tijden, tijden van ziek zijn en herstellen. Het bepaalt wel hoe ik winkel. Maar nu komen ze dus filmen en praten en ik ga er weer van leren. Want die uitdaging is het wel. Wat is mijn verhaal, wat wil vertellen en hoe winkel ik.
Dus met de broodzak naar de winkel, de lege bakjes voor nootjes in de tas, de bijenwasdoek om de kaas in te pakken. De biologische groentetas op de donderdag. Wat ontbreekt er nog aan mijn geluk tijdens deze tocht naar producten waar ik mijn eigen verpakking voor gebruik. Ik haal flessen voor melk. Ik ga op zoek naar de boer waar ik melk kan tappen en ineens, via Twitter, heb ik een adresje. Nu nog een afspraak maken en dan krijg ik een rondleiding in het bedrijf en wat nog leuker is, ik haal de melk vers van de boer. Dat gaat heel wat pakken schelen want sinds begin dit jaar heb ik mijn ‘eigen’ kefir handeltje in de keuken. Elke dag verse kefirdrank of zoals ik het zelf het lekkerste vind hangop van kefir, dan gaat er heel wat melk doorheen.
Maar hoe winkel ik nu:
Brood in eigengemaakte broodzakken. Blijft tot 2 weken goed in de vriezer (dat redden we hier nooit) en ik heb geen afval
Kaas in de bijenwasdoek. Die bijenwasdoek kun je gemakkelijk schoonmaken met lauw water, desnoods een sopje van afwasmiddel maar echt nodig is dat niet. Als je er een beetje zuinig mee omgaat blijft de doek 10 maand goed, daarna kieper je dit in de compostbak en het composteert helemaal.
Bijenwasdoek is een prima vervanging voor aluminiumfolie.
Bakjes voor nootjes en andere lekkere dingetjes zoals pesto’s en kruidenkaas.
Netjes en tassen voor fruit en groente en als het een beetje vochtige groente is dan neem ik een ecologisch afvalzakje mee. Dit composteert binnen 14 dagen als het op de composthoop terecht komt. En onderzoek heeft uitgewezen dat dit echt zo is. Er blijft niets van over.

Wat ik ook aangeschaft heb is een luchtdichte deksel en ik ben nu al verslaafd aan dat ding. Er zullen dus wel meer volgen want anders greep ik altijd naar de huishoudfolie en dat wil ik niet meer. Die deksels zijn handig voor bewaren en voor het bakken en koken. Op de website van Emily Jane Low ‘Leven zonder afval’ is van alles te vinden wat het leven aangenaam maakt en waarmee je afval voorkomt.
Vanavond ga ik voor het eerst het restafval wegen want morgen wordt het gehaald door de afvalwagen. Maar nu weet ik al dat de container niet aan de weg staat want er zit bijna niks in. En dat heeft toch echt te maken met nadenken over de grondstoffen. ‘Waar hoort dit bij’, het is de kreet die hier in huis al een aantal weken de boventoon voert. En dat is bewustwording.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *