Raadsels in een druk leven

Vanmorgen zat ik te wachten in de hal van een kerk. Er waren al twee wachtenden voor mij. Mensen die jaren ouder zijn dan ik. ‘Wat doen jullie zo vroeg uit bed’, heb ik tijden terug al eens gevraagd. Als je werkbare leven voorbij is dan ga je toch niet voor dag en dauw uit de veren om in de wachtrij plaats te nemen. Dan sta je toch een uur later op en ga je dan. Wat dat kan ook.
Maar nee, in het werkbare leven waren ze ook voor dag en dauw uit de veren. ‘Dat gaat nooit meer over, dat zit er gewoon in’. ‘Dat gaat er niet meer uit’.
Mensen kunnen blijkbaar maar slecht veranderen. Of ligt het dan aan mij. Normaal gesproken gaat door de week om half 7 de wekker. Lief gaat eruit en ik dommel voort of ga er ook uit. Een half uur later dan, anders lopen we elkaar voor de voeten. In de ochtend vind ik dat toch minder. In het weekend (lees zondag) gaat de wekker uit, normaal gesproken gaat er dan gewoon geen wekker af. Ik slaap en lief is gewoon wakker alsof hij naar zijn werk gaat. Een vroege vogel. Ik ben geen vroege vogel. Alhoewel als ik ergens vroeg moet zijn dan ben ik er. Ook heel vroeg. Dus zit ik te wachten in de hal met allemaal mensen die veel ouder zijn dan ik. Er is geen discussie over, zij zijn de echte vroege vogels.
Wat doe je dan zo vroeg uit bed?
Eigenlijk niks bijzonders. Of ze hebben nog een stukje grond om te verzorgen. Ze doen een krantje, ze doen gewoon de gewone dingen. En ’s avonds, wil ik weten. Gaat u dan ook vroeg naar bed.
‘Nee’.

Uitgepraat. Ik weet genoeg. Dat zijn lange dagen die zich vullen met dingen die je doet als die 80 jaar of ouder bent.

En ik weet werkelijk niet meer waarom ik hierover ben begonnen met schrijven een maand geleden. Want erboven stond ‘tuimelen’ en nu niet meer. Waarom schreef ik tuimelen als kop? Mijn gedachten waren aan het tuimelen. Maar waarover?

Raadsels in een druk leven. Zie het maar zo.

Eén gedachte over “Raadsels in een druk leven”

  1. k ben vroeg als t moet maar liever laat als t kan 🙂
    Vooral in de zomer en in de winter al helemaal………
    vind donker heerlijk maar moet er wel buiten wat te doen zijn.
    En anders……..lokt mijn warme bed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *